Page content

De voordelen van mediation

de voordelen van mediation

Mediation heeft een aantal voordelen. We zetten de voordelen van mediation hieronder voor je op een rijtje

Het mediationproces verloopt sneller dan een juridische procedure.

Als je een conflict hebt en je zit samen bij de mediator, dan kan je sneller tot afspraken komen. Je bent samen in gesprek, en je kan onder begeleiding van de mediator over en weer je wensen op tafel leggen. Samen kan je beslissen wat wel en wat niet mogelijk is en vervolgens oplossingen gaan zoeken waar beide partijen achter kunnen staan. In een juridische procedure is er steeds een terugkoppeling nodig van client naar advocaat, en van advocaat van de ene partij naar advocaat van de andere partij. Dit kost veel tijd. Bovendien is de kans zeer groot dat iets anders overkomt dan het is bedoeld. Hierdoor wordt het soms steeds moeilijker om uit het conflict te komen en wordt het eigenlijk steeds ingewikkelder en harder.

Mediation is vaak goedkoper dan een juridische procedure

Een mediator heeft vaak een iets lager uurtarief dan een advocaat. Niet altijd. Als je een geschil gaat proberen op te lossen met advocaten, heb je er meestal twee nodig. Eén advocaat voor iedere partij. Een mediator ga je samen heen en betaal je ook samen. Ook het feit dat een mediationproces meestal korter duurt dan een juridisch proces betekent dat je minder kosten hebt.

Omdat je samen een oplossing zoekt en kiest, zal deze beter bij je passen

Een oplossing opgelegd door een rechter is niet altijd een oplossing waar je het mee eens bent. Tijdens mediation zal de mediator en voor zorgen dat er afspraken gemaakt worden waar jullie beiden achter staan. De mediator let er op dat er geen scheve verhoudingen ontstaan of blijven bestaan. Als je beiden voor een oplossing kiest die voor beide partijen redelijk is, zal de oplossing ook beter bij jullie passen.

Mediation heeft een informeel karakter

Tijdens de mediation kan je ook op gevoelszaken ingaan als je dat wilt. De mediator is er op getraind om ook achterliggende oorzaken naar boven te halen. Je bepaalt zelf hoe diep je hier op in wilt gaan. Je kan ook kiezen voor een stikt zakelijke afhandeling van je conflict.

Je hebt beiden inspraak.

Er is tijdens het hele mediationproces deskundige begeleiding van de mediator waardoor je beiden evenveel aan bod komt tijdens de gesprekken. Je hebt allebei evenveel inspraak in de oplossingen die jullie bedenken.

Er wordt gedacht in oplossingen.

Mediation is gericht op oplossingen. Je kijkt dus niet alleen terug naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst. Uiteraard bepaal je zelf hoeveel het verleden te maken heeft met je conflict. De mediator is er in geschoold om onderliggende oorzaken op te sporen. Maar ook hier geldt weer: je geeft zelf aan waar je je prettig bij voelt. Uiteindelijk is het de oplossing waarvoor je bij de mediator zit. De mediator zal er voor zorgen dat die oplossing ook op langere termijn een houdbare oplossing blijft.

0 reacties op “De voordelen van mediation

Plaats een reactie

*