Page content

Scheiden zonder advocaat?

scheiden zonder advocaat

Als je gaat scheiden, heb je dan een advocaat nodig? Je weet vast dat je iemand moet inschakelen. Maar wie dan? Moet je nou op zoek naar een advocaat? Of is het beter om een mediator te nemen? Of een registermediator, wat is dat dan?

Advocaat of mediator?

De advocaat zal je scheiding zakelijk gezien uitstekend afhandelen. Je bent er van verzekerd dat er aan alle zaken wordt gedacht. Nadeel kan zijn dat eventuele achterliggende oorzaken van je scheiding niet op tafel komen. Misschien lijkt je dat ook helemaal niet nodig. Maar denk hier eens aan. Je ex wil geen alimentatie betalen. Je krijgt daar ontzettende ruzie over. Je praat over cijfers en bedragen. Achteraf blijkt dat je ex nog steeds boos op je is en daarom niet wil betalen. Misschien zou zo’n feit bij een mediator eerder boven tafel komen. Een mediator is er op getraind dit soort zaken te herkennen en te bespreken. Dit kan je heel wat  kostbare en frustrerende uurtjes schelen.

Beter; een mediator

Een mediator als je gaat scheiden? Is dat niet een beetje soft? Je hebt alles toch al met elkaar besproken? Je wilt nu gewoon je zaken regelen. Toch is een mediator ook in die situatie een goede optie. De mediator is onpartijdig en zorgt er voor dat de belangen van jullie allebei in de gaten worden gehouden. Samen met de mediator neem je jullie beslissingen door. Je kiest daarbij zelf: ga je voor een zakelijke afhandeling van de scheiding? Of wil je de achterliggende emoties bespreekbaar maken. Een goede echtscheidingsmediator kan zowel de zakelijke als de emotionele achtergronden van een scheiding verduidelijken.

Een registermediator? Wat is dat?

Misschien heb je er al eens van gehoord; de registermediator. De term is nog vrij nieuw. Omdat het beroep van mediator een vrij beroep is, kan iedereen zichzelf mediator noemen. De Mediators Federatie Nederland (MfN) is in Nederland de vertegenwoordiger van de verenigde mediators. Mediators die zich bij deze organisatie inschrijven krijgen een zogenaamd keurmerk. Ze mogen dan de naam Registermediator voeren. Als een mediator Registermediator is weet je dus zeker dat hij/zij de juiste opleiding heeft, constant op kwaliteit wordt beoordeeld en aan de strenge vereisten van het MfN voldoet.

Scheiden zonder advocaat? Kan dat?

Je hebt bij een scheiding altijd een advocaat nodig. Je scheiding moet namelijk ingediend worden bij de rechtbank. Dat kan alleen een advocaat voor je doen. Dus waarom zou je dan een mediator, of een andere expert, kiezen voor je scheiding? Dat werkt zo: Veel mediators werken samen met een advocaat. Zo kan een mediator je scheiding regelen zonder dat jij zelf een advocaat hoeft te zoeken. De mediator maakt dan alle stukken voor de scheiding in orde. De advocaat dient de stukken in bij de rechtbank. Daar merk je zelf niets van. De advocaat en de mediator regelen dat onderling. Zo doen we dat tenminste bij Stichting Oprecht Scheiden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst naar een mediator en dán naar een advocaat te gaan. Dit is eigenlijk een beetje omslachtig en onnodig. Makkelijker is het om alles in één hand te houden. Je hebt dan één aanspreekpunt, namelijk de mediater,  voor je hele scheiding.

Scheiden zonder eigen advocaat kan

Je kan dus wel scheiden zonder zelf een advocaat te hoeven zoeken. Maar je hebt de advocaat wel nodig om je scheiding te kunnen indienen bij de rechtbank. Als je via Jones Mediation & Coaching je scheiding regelt, hoef je geen advocaat meer te zoeken. Wij hebben dat al voor je gedaan. Scheelt je een hoop gedoe. Je hebt al genoeg om aan te denken.

0 reacties op “Scheiden zonder advocaat?

Plaats een reactie

*